Ce e adolescenta?

Stintific, adolescenta este perioada din viata care urmeaza pubertatii si precede starea de adult. In timpul ei au loc cele mai mari schimbari in organism. In general ea este cuprinsa intre 14 si 18 ani, avand aspecte diferite la diferiute persoane. Se caracterizeaza prin dezvoltarea fizica si neuropsihica pronuntata, datorita faptului ca sistemul neurovegetativ si cel endocrin ajung in faza lor finala de dezvoltare.
Adolescenta, pentru cei ce n-au ajuns la ea, e ceva indepartat, dar care te atrage cu o forta irezistibila, pentru ca este este viitorul, speranta, iar pentru cei care au trecut de ea, adolescenta e acea perioada fantastica din viata unui om, in care totul e posibil, in care stelele iti stau in palma, iar lumea asteapta sa fie cucerita de catre tine, adolescentul cu sufletul deschis si mintea limpede.
Fiecare dintre noi a simtit acel fior de teama, cand si-a dat seama ca in trupul lui, aproape de copil, au aparut schimbari. Pentru mine ca baiat, umbra fina de sub nas, vocea care scapa de sub control si ma facea sa vorbesc cand ca o soprana, cand ca un bas, micile cosuri de pe nas, de pe obraji, care apareau cand mi-era lumea mai draga, pantalonii care fara sa-mi dau seama se scurtau. Toate au fost semne ca s-a incheiat prima periada din viata mea: copilaria. Si ma intreb: „Imi pare bine sau rau?”, „Regret sau ma bucur?”.
Regret lipsa de griji a copilariei, dar ma bucur ca voi deveni cineva, ca voi avea un cuvant de spus, ca voi avea responsabilitati.
Regret nevinovatia si siguranta copilariei, dar stiu ca viata nu este roz, ca oamenii sunt si buni si rai si ca pentru nimeni nu exista loc in care sa poata trai ferit de tot raul din lume.
Regret simplitatea si sinceritatea relatiilor de prietenie dintre copii, dar ma bucur de profunzimea noilor relatii care se vor crea.
Regret inconstienta copilariei, dar ma bucur ca-n aceasta perioada ma voi descoperi pe mine, cel din adancuri, ca voi incerca sa ma cunosc cat mai bine, sa aflu ce-mi place la mine si ce nu, si sa lupt pentru a deveni cineva cu care sa ma simt bine si de care sa fiu multumit.
Regret lumea fantastica a povestilor, si inca nu stiu daca sa renunt definitiv la ea sau s-o pastrez bine ascunsa intr-un coltisor, si atunci cand voi fi dezamagit de lumea reala, sa ma pot refugia in ea, pentru ca sunt la mine acasa. Ca orice lume fantastica, resursele ei sunt inepuizabile, asa ca sper sa imi ajunga toata viata.
Daca e sa revenim la definitia stiintifica si anume la faptul ca in aceasta perioada sistemul endocrin ajunge in faza finala de dezvoltare, atunci putem sa traducem: roseata si caldura in obraji, bubuiturile ca de toba ale inimii care sta sa sparga pieptul, furnicaturile din maini, toate au un singur nume: Iubirea.
• Oare este intamplator ca adolescenta corespunde perioadei de liceu?
• Oare este intamplator ca cele mai frumoase amintiri sunt din aceasta perioada?
• Oare este intamplator ca cele mai trainice prietenii se leaga acum?
Nu poate fi decat un raspuns: nimic nu e intamplator.

Compunere facuta de un coleg. Foarte tare. (pentru cunoscatori – Alexe Mihai)

Advertisements

7 Responses to “Ce e adolescenta?”

 1. Lavinia Says:

  foarte reusita…pot doar sa spun k in mare parte seamana cu gandurile mele…si corespunde chiar bn cu realitatea…mi-a plaqt…:)

 2. Dana Says:

  Nu sunt de acord cu tot ce a scris el, dar e interesant. Fiecare cu parerea lui anyway … Apropo, ar trebui modificat la inceput: stiintific cu doi e i.

 3. robyy1 Says:

  ce sa spun….compunerea este marfa. dar nu cred k a scris-o el:))

 4. andreutza Says:

  marfa imi place zooper…..

 5. alexf Says:

  e prea buna… m-am inspirat un pic din ea pt k mi-a trebuit la sc;)

 6. Julie Says:

  Este draguta..dar este o compilatie..:D si eu mai fac de astea pentru la scoala..si am mai gasit formularile pe net.

 7. timeea Says:

  destul de reusita ma rog un pic cam stiintifica puteai sa spui si lucruri mai frumoase despre adolescenti dar intradevar reusita:-)))):-P


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: